De Makers

Regie en Montage: Harro Henkemans
Camera: Daan Veldhuizen
Geluid: Wouter Veldhuis
Producent: Joost Schrickx

Harro Henkemans

Regie en montage

Harro Henkemans (1973) studeert twee jaar psychologie aan de Universiteit van Amsterdam maar stapt in 1995 over naar de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht om documentairemaker te worden. Tijdens zijn opleiding maakt hij een aantal persoonlijke, experimentele films zoals de documentaire ‘Huilen’ – een zoektocht naar zijn tranen en ‘Toekomst Muziek’ (1998) – een muzikale documentaire over het naderende einde van zijn studentenleven (1999). Na zijn afstuderen maakt hij nog meer films over uiteenlopende onderwerpen zoals over de hypocrisie van het vleeseten in ‘De Vleeseter’ (2000) en ‘Echo van het Hart’ (2001) waarin zijn vaders’ hartoperatie de aanleiding is voor een zoektocht naar de betekenis van het hart.

In 2009 neemt Harro deel aan een de scenario-workshop KIDS&DOCS. Tussen 2012 en 2014 ontwikkelt hij in samenwerking met hoogleraar psychiatrie Robert Schoevers ‘Doe even Normaal’, een tiendelige informatieve documentaire serie voor de NTR over psychiatrische aandoeningen en de behandeling hiervan.

‘Weggewist’

In 2021 regisseert Harro Henkemans de documentaire ‘Weggewist’ over de muzikale nalatenschap van zijn oudoom Hans Henkemans. 

“Vanaf het moment dat ik filmmaker wilde worden heb ik altijd de droom gehad om een documentaire te maken over mijn mysterieuze oudoom Hans Henkemans. Een keer heb ik Hans Henkemans in levenden lijve gezien en dat was tijdens de uitvoering van zijn derde en laatste pianoconcert in 1994. Een jaar later overleed hij. 

Lange tijd heb ik gedacht dat er geen mensen meer waren die het verhaal van Hans Henkemans konden navertellen. Toen kwam ik dirigent Ed Spanjaard op het spoor die langer dan dertig jaar met hem bevriend was geweest en zelfs zijn muzikale nalatenschap beheert. Ik werd direct gegrepen door het levensverhaal van Hans Henkemans: Een man die het gereedschap had van de grote namen uit de muziekgeschiedenis, maar toch ergens vastliep en in de vergetelheid raakte.

‘Weggewist’ vertelt niet alleen het verhaal over de roem en ondergang van een iconisch figuur in de Nederlandse muziekgeschiedenis, maar ook het verhaal over de veranderende muzikale ideologieën in de jaren zestig. Henkemans liet zich daarin leiden door zijn onvoorwaardelijke liefde voor de muziek.”

Website: http://www.henkemansfilm.nl


Daan Veldhuizen

Camera

Daan Veldhuizen is een Nederlandse filmmaker. Zijn documentaire ‘Banana Pancakes and the Children of Sticky Rice’ werd in 2015 genomineerd voor een Gouden Kalf.

Veldhuizen studeerde audiovisuele kunst aan de Willem de Kooning Academie in Rotterdam en werkt sindsdien als regisseur, cameraman en editor.

website: daanveldhuizen.com


Wouter Veldhuis

Geluid

Na in 1991 de filmacademie te hebben afgerond heeft Wouter Veldhuis (60) zich toegelegd op geluidsregistratie bij documentaires en speelfilms. Zo verzorgde hij het geluid voor een groot aantal uitzendingen van ‘Het Uur van de Wolf’ en was hij geluidsman bij vele grote producties van gerenommeerde regisseurs als Ramon Gieling , David Kleywegt en Bram Vermeulen. Voor een aantal filmproducties componeerde Wouter ook de filmmuziek. Het was voor hem een bijzondere uitdaging om het werk van Hans Henkemans, zoals Ed Spanjaard, Liza Ferschtman, Lucas en Arthur Jussen en anderen dat in de film uitvoeren, zo optimaal mogelijk in audio te vangen.


Joost Schrickx

Producent

Voormalig jurist Joost Schrickx (1963) begon zijn artistieke carrière in 1999 als co-schrijver van de televisieserie Finals, die in 2007 een eeuw-award van de Groene Amsterdammer won. Hij schreef vanaf 2003 diverse korte speelfilms. Verder schreef hij onder andere voor AT5/NPS mee aan de serie “  West Side”. In 2010 schreef hij de speelfilm Bardsongs, waarvan het scenario onder meer een Signis Award won op het filmfestival in Washington.

In 2013 verschenen van hem twee documentaires, een over drie generaties duivenmelkers en een over depressie. In 2014 realiseerde hij een documentaire n.a.v. 70 jaar  bevrijding. Ook schreef hij het  Basisboek Scenarioschrijven gevolgd door Storytelling – De weg naar het hart‘. In 2016 regisseerde Schrickx zijn meest persoonlijke documentaire, namelijk over een executie tijdens de tweede wereld oorlog waarvan zijn vader een van de getuigen was. Het jaar daarna produceerde hij een documentaire over de Amsterdamse stadsbeeldhouwer Hildo Krop. Op dit moment ontwikkelt Schrickx samen met regisseur Harro Henkemans een  documentaire over de in de jaren 50 en 60 wereldberoemde pianist en componist Hans Henkemans.

Joost Schrickx is eveneens actief als columnist en als coach/docent voor  workshops storytelling en scenarioschrijven.

Website: http://www.pelicula.nl

Productie: Pelicula Film & TV - Joost Schrickx