Trailer

“Mijn doel was altijd om met muziek en therapie emoties bespreekbaar te maken”


— Hans Henkemans

Synopsis

De beroemde Nederlandse pianist, componist en psychiater Hans Henkemans (1913-1995) is zijn hele leven op zoek naar ‘het wezen’ van de muziek. In de jaren vijftig maakt hij naam in binnen- en buitenland met zijn briljante Mozart- en Debussy-vertolkingen. Ook is hij in die periode een van de meest gespeelde Nederlandse componisten.

Zijn uitgesproken ideeën over muziek botsen in de jaren zestig echter radicaal met de ideeën van de experimentele muziekbeweging. Volgens Henkemans maakt deze geen muziek meer, maar ‘soniek’. In de polemiek die daarna ontstaat neemt Henkemans het op voor het onder vuur liggende Concertgebouworkest. Toch moet Henkemans in 1974 juist bij het Concertgebouworkest het veld ruimen. Henkemans trekt zich meer en meer terug uit de muziekwereld. Aan het einde van zijn leven is hij al bijna een vergeten naam. 

Vijfentwintig jaar na zijn dood kijken zijn ‘muzikale zonen’, Ed Spanjaard, Jac van Steen en Melchior Huurdeman terug op hun vriendschap met Hans Henkemans en op zijn opvallende rol in de ‘soniek’-discussie. Ze vinden dat de tijd rijp is om de vergeten muziek van Hans Henkemans onder de aandacht te brengen van een nieuwe generatie Nederlandse musici, onder wie pianisten Lucas en Arthur Jussen, Nikola Meeuwsen en violiste Liza Ferschtman.

“Ik heb het gevoel dat een 1000 jaar oude muziekcultuur zijn expressie-grenzen heeft bereikt”


— Hans Henkemans

De Makers



Regie en Montage

regie en montage - Harro Henkemans

Harro Henkemans

Camera

Daan Veldhuizen

Geluid

geluid - wouter verldhuis

Wouter Veldhuis

Producent

Productie: Pelicula Film & TV - Joost Schrickx

Joost Schrickx

“Hoe kan het dat muziek mij zo raakt? Wat is het wezen van de muziek?”





— Hans Henkemans

DVD

Koop of stream de DVD – met extra filmmateriaal van oa Arthur en Lucas Jussen, Lisa Ferschtman en Het Residentie Orkest.

Taal: Nederlands gesproken, Engelse ondertiteling
Beeld:
16:9 – Kleur
Audio:
Dolby 2.0/5.1
Lengte:
78 min.

DVD: €24,95 incl. btw excl. verzendkosten
Stream: €6,95 of koop digitaal €11,95

“Ik weet niet of een nieuwe generatie er waarde aan hecht,
maar ik doe het.”


— Hans Henkemans

contact

Stuur een bericht of volg ons op:

HOUd ME OP DE HOOGTE